Move before you’re ready

De laatste jaren zijn er binnen talloze organisaties verandertrajecten ingezet. Gedreven door personele reorganisaties, marktuitdagingen of compleet nieuwe bedrijfsmodellen. Maar hoe zit het nu met het verandertraject zelf?

Moet dat niet bij de tijd blijven en meegaan met de nieuwste ontwikkelingen? Jazeker. Simon van der Veer en Linde Peters delen in het door hen geschreven Move before you’re ready hun ervaringen met verandertrajecten en steken het verandertraject in een modern jasje. Voor iedere professional bezig met organisatieveranderingen geeft het boek nuttige tips en handvatten om de verandering zo soepel mogelijk te laten verlopen.

In de inleiding van Move before you’re ready beloven auteurs Simon van der Veer en Linde Peters dat zij veranderaars praktische handvatten geven om het veranderen te veranderen! En dat is exact wat zij doen in dit beknopte boekwerk. Het boek richt zich op consultants, teamleiders en managers en in feite op iedereen die graag een verandering in zijn of haar organisatie wil doorvoeren.

In 5 min of meer onafhankelijke hoofdstukken nemen de auteurs de lezer mee langs belangrijke thema’s binnen verandertrajecten. Plukjes theorie, geleend uit Scrum, Lean en Lean Start-up, worden gebruikt om de praktische tips en voorbeelden te ondersteunen en van context te voorzien.
Tussen de hoofdstukken door zijn korte intermezzo’s opgenomen, geschreven door bekende namen zoals Hans Vermaak (veranderkunde) en Arend Ardon (bedrijfskunde). Het geheel is voorzien van tekeningen van sneltekenaar Willem Minderhoud, wat het boek een speels karakter geeft.

Hfd. 1. Waarom wendbaar zijn onafwendbaar is
In dit eerste inhoudelijke hoofdstuk leggen de auteurs uit waarom het snel kunnen veranderen voor organisaties van bijzaak noodzaak is geworden. Hierbij wordt geput uit populaire methodes of frameworks als Lean en Scrum. Belangrijk blijft daadwerkelijk aan de slag te gaan en het gebruik van methodes niet tot doel te promoten.

Hfd. 2. Weet waar je ja tegen zegt
Durf je het aan om te beginnen zonder een volledig uitgewerkt plan? Op deze vraag en meer geeft hoofdstuk 2 antwoord. Via enkele prikkelende vragen aan de lezer – de veranderaar – wordt nagegaan of duidelijk is waar men aan begint. Sta je echt open voor zelfreflectie? Durf je te starten zonder draagvlak? En, ga je door als productie of kwaliteit onder druk komen te staan? Dit zijn vragen voortkomend uit de opgedane ervaringen met verandertrajecten en met name de laatste vraag doet in de praktijk pijn.

Hfd. 3. Het enthousiasme aanwakkeren om snel in beweging te komen
Veranderingen beginnen met een ambitie en een van de belangrijkste factoren voor slagen is het enthousiasme wat je voor de verandering creëert binnen de organisatie. Enthousiasmeren gaat niet vanzelf; dit hoofdstuk omvat een aantal richtlijnen ter ondersteuning. Toepasselijke quotes die de auteurs aanhalen zijn Sense of excitement in plaats van het ‘oude’ Sense of urgency.



Hfd. 4. De verbeterbeweging vasthouden en uitbouwen
Als de verandering eenmaal in gang gezet is, is het zaak deze goed te begeleiden en echt door te zetten. Hoofdstuk 4 beschrijft enkele behulpzame aandachtspunten: houd praktijk en verbetertraject bij elkaar, blijf experimenteren en zorg voor de noodzakelijke randvoorwaarden. De nadruk ligt echter op de belangrijkste uitdaging – het behouden van focus. Net als bij Scrum wordt gewezen op kleine trajecten, duidelijk omschreven oplevercriteria en terugkerende leermomenten. Deze rituelen helpen voorkomen dat medewerkers opgeslokt worden in de waan van de dag.

Hfd. 5. Gedoe benutten om verbetering robuuster te maken
Hoe noemen we alle discussies, die bewuste en onbewuste weerstand? Juist: gedoe. In het laatste hoofdstuk staat het gebruik maken van gedoe centraal. Door jezelf hiervan als veranderaar bewust te zijn kun je gedoe in het voordeel van de verandering laten werken. Het scheppen van een open leerklimaat is een van de factoren die hierin een rol speelt.

Tot slot

Het leukste intermezzo is opgenomen tussen hfd. 3 en 4. De drie gastauteurs laten zien dat bij ieder gesprek of ontmoeting de voorgenomen verandering een stapje verder gaat. Met name het inzicht dat veel doelstellingen als een omgedraaid probleem zijn geformuleerd, zet aan het denken. Bij een persoonlijke terugblik herken ik deze formuleringen in het merendeel van verbetertrajecten waarin ikzelf betrokken ben geweest. De kracht zit hem juist in het concreet maken van de doelstelling.

In een kleine middag of ochtend kun je Move before you’re ready doornemen en bekijken welke tips en voorbeelden van toepassing zijn binnen jouw eigen organisatie. De handvatten zijn praktisch en concreet genoeg om zelf direct toe te passen, zonder dat hiervoor veel georganiseerd hoeft te worden. Juist die combinatie van herkenning en makkelijke toepasbaarheid maakt dit boekje tot een prima reispartner in je verandertraject.

Over deze recensie
Deze boekrecensie is tevens verschenen op www.managementboek.nl, meer informatie over het boek of de auteurs is te vinden op twst.nl/move-before-youre-ready.

Filled Under: book review Posted on: 15 January 2017

Mission statement

Setup, guide and coach high performing teams capable in delivering truly great software.

Be Awesome

How? Try to improve something small everyday..... In management, in coding or life.

Fail and letting fail

Failure is the only way to success, so fail fast and fail often, especially in software development.

Learn from anybody

Be aware that every colleague, teammember or friend is capable of something that you are not.